Jesienna edukacja w zagrodach
Kiszenie kapusty w Ostoi Dworskiej
W Izbie Regionalnej w Gościnie u Chłopa Świętokrzyskiego w zagrodzie edukacyjnej Ostoja Dworska Grzegorza Szymańskiego w ramach programu edukacyjnego odbywa się tradycyjne kiszenie kapusty – Wracamy do dawnych zwyczajów, by przybliżyć je dzieciom jak dawniej wyglądało codzienne życie i praca na wsi. Na świętokrzyskiej wsi kapustę od zawsze się jadało. A jej kiszenie było ważnym wydarzeniem w życiu całej rodziny.
Przepis na kiszoną kapustę jest prosty. Najpierw trzeba ją poszatkować. Potem na dno beczki – warstwami – wrzuca się kapustę, marchew i czerwonego buraczka oraz przypraw sól, pieprz, liść laurowy – kto co lubi. Następnie boso nogami ugniata się kapustę aż kwas puści. Beczkę ustawia się w ciepłym miejscu, nakrywa się drewnianą pokrywą i dociska ciężkim kamieniem, i „Tak jak zwyczaj Polski każe, co nam jesień niesie w darze. Plony w spichrzach gromadzimy, więc na mrozy poradzimy…”- Serdecznie zapraszamy na zajęcia edukacyjne do Zagrody Edukacyjnej Ostoja Dworska w październiku, które obrazują dawne kiszenie kapusty na świętokrzyskiej wsi.
Grzegorz Szymański