Małopolskie Targi Żywności
Podczas tegorocznych IV Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie promowało zagrody edukacyjne i wytwarzane przez nie produkty lokalne. Wydarzenie odbyło się w pierwszy weekend października na terenie zabytkowego dworku Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Stoisko CDR uświetniły atrakcje przygotowane przez Gospodarstwa: “Wiśniowy Sad” z Kobyłczyny oraz „Pszczółki” z Niezwojowic należące do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Licznie odwiedzający mieli okazję spróbować tradycyjnie wędzonej śliwki Suska Sechlońska (ChOG), której nazwa jest chroniona w Unii Europejskiej w systemie Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz doskonałych wyrobów pszczelarskich, w tym miodów. Na stoisku można było się dowiedzieć jak dawniej uzyskiwano mąkę poprzez mielenie zboża przy użyciu żarna i zapoznać się z codziennym funkcjonowaniem pasieki i rolą pszczół w ekosystemie. Nad całością czuwali pracownicy CDR w Krakowie odpowiadając na liczne pytania związane między innymi z agroturystyką i funkcjonowaniem Zagród Edukacyjnych na terenie kraju.
W wydarzeniu wzięło udział kilkudziesięciu wystawców i producentów żywności z Małopolski.
Zobacz więcej na naszym profilu na FB