Malinówka
Opis
Malinówka to niewielkie gospodarstwo naturalne, położone w lesie niedaleko Zielonej Góry, nad malowniczą rzeczką Brzeźniczanką. Zajmujemy się przede wszystkim pszczelarstwem, a nasza pasieka prowadzona jest w taki sposób, aby jak najmniej przeszkadzać pszczołom - dzięki czemu produkują one doskonały miód, który zdobył Perłę Regionów w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Poza permakulturową uprawą roślin, hodujemy w systemie pastwiskowym owce – wrzosówki lineburskie, króliki oraz "leśny" drób.
Z tego, co daje nam natura produkujemy też różnorakie przetwory, od syropów ziołowych, przez konfitury, octy, zakwasy na żury i barszcze oraz musztardy. Naszą wiosenną specjalnością jest misiopesto – z czosnku niedźwiedziego oraz parzypesto pokrzywowe. Z pokrzywy przyrządzamy również lemoniady, podpłomyki, chleby i kluseczki. Największe uznanie zdobywa jednak… zupa pomidorowa. Ale nie taka zwykła – nie, nie! Kto raz próbował, zawsze chętnie na nią wraca. My po prostu uwielbiamy gotować i karmić naszych Gości, co zostało docenione i od 2021 roku jesteśmy członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Od kilku lat prowadzimy działalność edukacyjną dla dzieci, młodzieży i dorosłych w zakresie pszczelarstwa, kiszonkarstwa oraz zajęcia przyrodniczo-surwiwalowe (pod nazwą Leśna Banda), organizujemy też Dzikie Urodziny. Rozpoczynamy przygodę z Shinrin Yoku, czyli terapeutycznymi leśnymi kąpielami. Organizujemy warsztaty z wieloma specjalistami: miedzy innymi z zakresu permakultury, budownictwa naturalnego, ochrony przyrody, bartnictwa, zielarstwa, nalewkarstwa czy rękodzieła. Prowadzimy Pogotowie Pszczelarskie – pomagamy ściągać roje pszczele, które wzbudzają strach u właścicieli domów czy ogródków z naszej okolicy – pszczoły dostają nowe domy w naszej leśnej pasiece (www.facebook.com/pogotowiepszczelarskie).