Winnica PRETO
Opis
Witajcie serdecznie w Winnicy PRETO. Jesteśmy regionalną firmą rodzinną, gdzie tworzone przez nas wina są owocem pasji, zaangażowania i szacunku do ziemi. Wszystkie nasze krzewy winorośli pielęgnowanie są z troską, a ręczne zbiory pozwalają nam na wyselekcjonowanie najlepszych owoców do kompozycji naszych trunków. Naszą produkcję w ilości ponad dwudziestu tysięcy krzewów wyróżniają takie szczepy jak: Riesling, Gewurztraminer, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Souvignier Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Solaris oraz Chardonnay. Nasze wina tworzymy w całości we własnym zakresie, co oznacza, że od pielęgnacji krzewów, owoców, zbiorów, procesów destylacji, kupażu, butelkowania, etykietowania, marketingu i sprzedaży, jesteśmy obecni na każdym etapie szeroko pojętej produkcji wina. Odwiedzając naszą winnicę zapoznacie się Państwo od podstaw z budową winnicy, jej pielęgnacją, produkcją wina, ochroną przed warunkami atmosferycznymi, ptactwem czy chorobami i szkodnikami. Bardzo interesującym punktem zwiedzania winnicy jest prezentacja naszych win połączona z degustacją, podczas której omawiamy o jej tajnikach, doborze do potraw, rodzaju preferowanego szkła, odpowiedniej temperaturze i innych czynnikach, które ułatwią nam wybór ulubionego wina. Opowiemy Państwu o naszym udziale i sukcesach w konkursach krajowych i międzynarodowych, reprezentowaniu się na targach i imprezach winobraniowych oraz innych świętach wina.
Dla Państwa komfortu, zapewniliśmy obszerny parking dla pojazdów mechanicznych, toalety, pomieszczenie degustacyjne, wine bar, stoliki i krzesła na zewnątrz pawilonów, ale przede wszystkim możliwość obcowania z pięknem natury obserwując jak wino rośnie w Polsce. Na koniec istnieje oczywiście możliwość zakupu każdego rodzaju wina prosto z winiarni.
Bardzo chętnie podzielimy się swoją wiedzą i zdobytym doświadczeniem, odpowiemy na Państwa pytania i będziemy do waszej dyspozycji na każdym etapie zwiedzania naszej winnicy.
Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie
Tematyka zajęć edukacyjnych
Przetwórstwo produktów spożywczych
