“Kozia Zagroda”
Opis
Kozia Zagroda - to miejsce, w którym urzeczywistniły się nasze marzenia - aby dzielić się tym. co piękne i niepowtarzalne w tradycyjnej kulturze mieszkańców Beskidu Śląskiego. Dlatego zrekonstruowaliśmy góralską chatę, w zagrodzie trzymamy kozy, a w reszcie warzymy oparte na starych przepisach dania kuchni regionalnej.
Możecie zatem skosztować u nas francka, jagnięciny i oryginalnej kwaśnicy, uraczyć się nalewką i miodem, ale też dowiedzieć się co to jest sałasz, kim zaś byli Wałasi. Dla wielu dzieci atrakcją będzie karmienie i pogłaskanie kozy.
Bramy zagrody są otwarte na oścież przez cąły rok. Odbywają się tutaj imprezy regionalne, w tym warsztaty pieczenia chleba i wyrobu serów, pokazy pieczenia placków na blasze, ogniska z pieczeniem barana. We wnętrzach naszej drewnianej chaty mamy dwie izby, po 50 miejsc każda. Dolna z tradycyjnym piecem kaflowym, uzupełnia obszerna weranda z widokiem na malownicze góry. W górnej izbie odbywają się warsztaty dla szkół i przedszkoli, a także szkolenia i wystawy. Proponujemy dwa tematy edukacyjne: "Jak powstaje ser" i "Od gospodarza do piekarza".
No a gdzie nas znaleźć? Zagroda położona jest w samym centrum Brennej naprzeciw kościoła św. Jana Chrzciciela po drugiej stronie rzeki.
Miło nam będzie was gościć. Mamy nadzieję, że również i Wy zasmakujecie w tradycyjnej kulturze beskidzkich górali. U nas po prostu posmakujecie dobrego życia.
- Gazdowie Koziej Zagrody