Pasieka Leśne Skrzaty
Opis
Nasze gospodarstwo mieści się w woj. opolskim w niewielkiej miejscowości Kadłub Wolny z bardzo bogatą historią sięgającą 1605 roku. Wraz z mężem i synem prowadzimy gospodarstwo rolne o produkcji zbożowej, a od niedawna wprowadziliśmy uprawę roślin oleistych (rzepak, len) i motylkowych.
Zajęcia pt. „bo olej to zdrowie” będą oparte na nasionach z naszego gospodarstwa czyli rzepaku i lnu w czasie kwitnienia będzie można zobaczyć łan pięknie kwitnących roślin poczuć zapach i niesamowite doznania odgłosu pracowitych pszczół które zapylają rośliny. Podczas zajęć stacjonarnych można poznać jak wyglądają poszczególne gatunki nasion nie tylko rzepaku i lnu, ale także czarnuszki, ostropestu lnianki (olej rydzowy) wiesiołka, słonecznika, konopny, kokosowy z ogórecznika. Będzie przeprowadzony pokaz tłoczenia oleju na zimno nierafinowany poznać smaki zapachy oraz wartości odżywcze dla naszego organizmu którym jest olej.
Od 6 lat prowadzę pasiekę o nazwie „leśne skrzaty” początkowo miało to być parę pni, ale te małe niepozorne pracowite owady stały się nieodłączną pomocą w naszym gospodarstwie dbając o pożytek. Są sadzone rośliny i warzywa miododajne, tak więc powstał sad w którym znajdują się porzeczki maliny jeżyny, dynie łącząc to wszystko powstało miejsce z pasją i miłością do przyrody która nas otacza.
Zajęcia pt. „kocham kolorową jesień” są skierowane do smacznego warzywa, które króluje na naszych stołach i kryje się pod nazwą dynia. Dynie są piękne kolorowe duże małe jadalne ozdobne można z nimi robić wszystko jeżeli posiada się o nich wiedzę. W sezonie dyniowym będzie można wejść na pole dyniowe zobaczyć jak rosną jakie mają kwiaty liście natomiast na zajęciach stacjonarnych można poznać przekrój i degustację wybranego gatunku.
Program edukacyjny jest dostosowany do danej grupy wiekowej zabawy są na świeżym powietrzu, ubiór dopasowany do warunków atmosferycznych zajęcia manualne z danego programu zabranie pracy ze sobą. Możliwość degustacji oraz zakupu przetworów z gospodarstwa.
Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie
Tematyka zajęć edukacyjnych
Przetwórstwo produktów spożywczych

Przyroda

Rolnictwo i zajęcia gospodarskie

Tradycyjna żywność
