“Szczęśliwa Trzynastka”
Jurczyce · małopolskie
Opis
Proponujemy lekcje historii, w trakcie której dzieci będą mogły zapoznać się i uzmysłowić ile mozołu i trudu kosztowało wyprodukowanie przysłowiowej „kromki chleba”. Dzieci mają możliwość poznania wszystkich etapów powstawania chleba i również masła i sera. Będziemy również opowiadać o starodawnych potrawach i przedmiotach codziennego użytku.
I etap
- Zawody w posługiwaniu się prawdziwym drewnianym cepem – zdobyć certyfikat
- Oddzielanie plew od ziarna – młynkowanie w wialni
- Mielenie w starych żarnach mąki na wypiek chleba
- Samodzielne zarabianie zaczynu na chlebek lub podpłomyki
- Wypiekanie na żywo w kamiennym piecu
- Degustacja chleba lub podpłomyka z masłem wyrabianym starodawnej maselniczce.
II etap
Lekcja przetwórstwa – owoców – produkcja soku w własnego sadu.
W okresie jesiennym zapraszamy na lekcje pokazową – produkcja soku. Dzieci odwiedzając nasze gospodarstwo będą mogły zapoznają się jak powstaje sok.
- Zbieranie jabłek ( owoców w sadzie )
- Mycie owoców
- Mielenie owoców przez gospodarza
- Tłoczenie soku ( dzieci pomagają tłoczyć sok z gospodarzem w specjalnej tłoczni)
- Degustacja soku
Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie
Tematyka zajęć edukacyjnych
Przetwórstwo produktów spożywczych
![Edukacja regionalna](https://zagrodaedukacyjna.pl/wp-content/uploads/2020/12/global-education.png)
Edukacja regionalna
![Kuchnia domowa](https://zagrodaedukacyjna.pl/wp-content/uploads/2020/12/harvest.png)
Kuchnia domowa
![Zwyczaje i obrzędy](https://zagrodaedukacyjna.pl/wp-content/uploads/2020/12/traditional-dance.png)