ZAGRODA SEROWA Gospodarstwo Ekoagroturystyczne OHANADAL
Opis
Zajęcia edukacyjne prowadzone są przez właścicielkę na bazie posiadanego gospodarstwa rolnego. Czas zajęć wynosi max. do 5 godzin. Na samym początku właścicielka oprowadza uczestników po gospodarstwie w celu zaznajomienia z jego specyfiką oraz przedstawia zasady BHP. Po krótkiej pogadance na temat robienia sera i zaprawiania mleka podpuszczką następuje wyjście do zagrody i praktyczne warsztaty dotyczące ręcznego udoju kóz. Po powrocie do gospodarstwa odbywa się druga część warsztatów polegająca na samodzielnym smażeniu naleśników z koziego mleka oraz wyrób sera pod okiem doświadczonej serowarki. Zakończeniem lekcji jest przeprowadzenie quizu. W organizowanych zajęciach gospodarze chcą zaszczepić miłość do polskiej wsi: pięknej, zdrowej, urodzajnej i żyznej.
Motto przewodnie właścicieli gospodarstwa to : „od hodowli do produkcji” . Stosując się do tego mają pewność produkowania przez siebie dobrej żywności, która jest energią i lekarstwem dla organizmu. We wszystkich wykonywanych pracach gospodarskich stawiają na zgodę z naturą, zdrowie rodziny, przebywających gości i zaopatrujących się w wiejskie produkty.